Salam Ramadan Kareem
Amacam puasa hari
ini? Sabar-sabar dah tak lama lagi je nak berbuka..
Dah try resepi kuih lompang
yang aku share post lepas? Bagi yang belum berkesempatan boleh klik sini
So, kali ini aku nak share
resepi kuih cara aku buat hari ini…ala yang kaler hijau2 pastu kita tangkup dua
tu...haha bagi yang tak pernah try, jom kita try buat tengok!
Kalau nak masak kuih cara,
yang paling penting kena ada acuannya…Aku pulak guna acuan tradisi arwah
‘nyang sbb acuan nih memang tak melekat dan senang nak cuci…
Aku pernah
jugak try acuan yang umi beli tapi lainlah dengan acuan lama, yang baru nih
selalu pulak melekat walaupun aku dah sapu2 dengan minyak …So in the end aku
stick kepada yang lama jugak…
Resepi
Kuih Cara
Bahan-bahannya:
Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 cawan air daun pandan
¼ sudu garam
*1 biji telur; nih ikut
suka, boleh je kalau nak letak tapi aku kedekut sikit, tak letak pun sedap je
*pewarna hijau; depends
korang nak kuih cara kaler hijau pekat ke tak? sikit-sikit sudah...
1 piring gula
1 piring minyak
Cara-cara
membuatnya,
- Campurkan bahan A, kalau nak
senang blends je… (Sorry, aku nak jimat tenaga sikit bulan puasa la
katakan)
- Make sure, adunan tadi tu elok2
je…jangan cair sangat nanti lembik pulak..
- Panaskan acuan, api kena sederhana
je nanti hangit pulak!
- Sapukan setiap lubang tu dengan
minyak
- Masukkan adunan tadi dalam
lubang-lubang tadi, jangan isi penuh sangat…
- Tutup acuan dengan tudung periuk,
sekejap je pastu masukkan sedikit gula dekat tengah2 sebagai pemanih kuih
cara korang
- Tutup acuan sampai kuih cara masak
lebih kurang 5 minit…dan sedia utuk dihidang.
Bolehla try kan? Jimat pun
jimat tak payah nak ke bazar ramadan..buat sendiri je
Hasil aku buat petang tadi...tarra!
Till then with love,
Selamat berbuka !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan